Is het arbeidsreglement van jouw onderneming nog up to date?


> ondertitel komt hier

07/08/2020

Flexibele werkuren, tele- of thuiswerken, aangepaste vakantieplanningen. De voorbije weken herbekeken we met z’n allen hoe we de werkorganisatie in onze ondernemingen konden aanpassen. Maar wist je dat elke wijziging in het arbeidsreglement moet worden opgenomen, ook de uitzonderlijke? Controleer dus zeker of je arbeidsreglement nog voldoet aan de wettelijke vereisten.

Het arbeidsreglement beschrijft alle rechten en verplichtingen die een werknemer en een werkgever hebben in een onderneming. Het bevat onder andere informatie over werktijden, looncriteria, opzegtermijnen, vakantieregelingen en afspraken rond ziekte. Wijzigt er iets aan de werkorganisatie, zal je dus het arbeidsreglement moeten aanpassen.

Het arbeidsreglement wijzigen: de procedure
Past een onderneming haar arbeidsreglement (AR) aan, dan moet ze dat op een officiële manier doen en haar medewerkers vijftien dagen de tijd geven om opmerkingen te formuleren bij de wijzigingen. Daarom hang je het concept van het aangepaste AR op een zichtbare plaats uit, met een opmerkingenregister erbij.

Noteerde niemand een opmerking na vijftien dagen, dan treedt het nieuwe AR in werking. Zijn er wel opmerkingen en ben je daarmee akkoord? Je verwerkt de opmerkingen in een nieuwe tekst en hangt deze aangepaste versie opnieuw vijftien dagen uit.

Corona-gerelateerde wijzigingen
Mondmaskers dragen op kantoor? Vergaderingen in real life of toch maar via videocall. Je hebt als werkgever de verantwoordelijkheid over het welzijn van je personeel. Elke preventieve welzijnsmaatregel komt in het AR. Heb je ook nagedacht over de gevolgen als een werknemer die afspraken niet naleeft?

Krijgen je medewerkers de kans om hun werktijden flexibeler te plannen, om zo piek- en dalmomenten op te vangen? Mogen ze (meer) van thuis uit werken? Elke wijziging in de uurroosters en de mogelijkheid om een of meerdere dagen thuis te werken, moet ook worden opgenomen in het AR. Specifieke afspraken rond ter beschikkingstelling van materialen of een forfaitaire tussenkomst in de kosten bij thuiswerk, leg je ook best vast.

De coronacrisis zorgt ervoor dat werknemers hun vakanties uitstellen – of net omgekeerd: vervroegd opnemen. Misschien moet de vakantieplanning in je onderneming eens opnieuw bekeken worden en zijn nieuwe vakantieregels nodig.

Je wil aanpassingen doen aan het AR van je onderneming? Onze hr-experts staan voor je klaar.

Ik boek een afspraak met een hr-expert voor advies bij de aanpassing van mijn arbeidsreglement