Verloning 2.0: Naar een flexibel loonbeleid en een optimaal bonusbeleid


> ondertitel komt hier

11/09/2020

Flexibiliteit zorgt voor gelukkige en gemotiveerde medewerkers. Werknemers die eigen keuzes mogen maken, zijn loyaler en productiever. Flexibele werktijden, telewerken en – waarom niet – een zelf samen te stellen loonpakket. Een extra voordeel? Een flexibel loonbeleid of optimaal bonusbeleid kost de werkgever geen euro meer.

Meer dan maaltijdcheques en groepsverzekering
Maaltijd- en eco-cheques raakten de voorbije jaren goed ingeburgerd en vormen een mooi extraatje boven op het loon van een werknemer. Voor werkgevers zijn ze interessant omdat zij er geen sociale of fiscale bijdragen op moeten betalen. En in sectoren zoals kleding en confectie, schoonmaak, landbouw en transport zijn maaltijdcheques zelfs verplicht.

Ook hospitalisatie- en groepsverzekeringen winnen aan populariteit. Met een groepsverzekering bouwt een werknemer extra pensioen op, bovenop zijn wettelijk pensioen. Werkgevers kunnen de groepsverzekering aanvullen met verzekeringswaarborgen bij een ongeluk, arbeidsongeschiktheid, hospitalisatie of overlijden. De premies die de werkgever in de groepsverzekering stort, zijn aftrekbaar van de bedrijfswinst.

Een hospitalisatieverzekering beschermt werknemers tegen de hoge kosten van een ziekenhuisopname en dekt in sommige gevallen ook ambulante zorg. De premies voor de hospitalisatieverzekering zijn vrijgesteld van RSZ-bijdragen. De fiscus beschouwt ze ook als een sociaal voordeel vrijgesteld van belastingen. Let op: de premies zijn niet-aftrekbare beroepskosten.

Een bedrijfswagen of -fiets, smartphone, tablet blijven de meest populaire verloningselementen. Zeker jonge werknemers kiezen vaak voor multimediatoepassingen.

Optimaliseren: van bonussen tot cafetariaplannen
Steeds meer bedrijven kiezen voor een variabele verloning boven op het vast loon: een bonus. Maar bij een klassieke bonus houden werknemers daarvan minder dan een derde over. Een geoptimaliseerd bonusbeleid is daarom een must: warrants, winstpremies of een collectieve loonbonus CAO 90 zijn fiscaal een pak interessanter – zowel voor werknemers als voor de werkgever.

Wie nog een stap verder wil gaan, kan werknemers verlonen via een cafetariaplan. Daarbij krijgt de werknemer inspraak in de samenstelling van zijn loonpakket. Een deel van een bepaalde looncomponent mag hij dan inruilen tegen andere voordelen. Concreet kan een medewerker dan bijvoorbeeld zijn eindejaarspremie vervangen door extra verlofdagen, een fiets of pensioensparen.

Wil een bedrijf een cafetariaplan invoeren, dan moet het rekening houden met deze voorwaarden:

  • De werknemer heeft de keuze om wel of niet in te tekenen.
  • Het plan moet kosten-neutraal zijn voor de werkgever. Hij mag er niet op verdienen en de loonkost mag er niet door stijgen.
  • Het doel is niet om lonen te optimaliseren en zo minder RSZ of belastingen te betalen. De focus ligt op het welzijn van werknemers: mobiliteit, duurzaamheid, gezondheid of een goede work-life-balance.

 

Zoek je een manier om de lonen van je medewerkers te optimaliseren? Wil je weten welke vormen van flexibel verlonen interessant zijn voor je bedrijf én voor je werknemers? Heb je een vraag over een bonusbeleid? Neem contact op met een van onze hr-adviseurs. Zij helpen je graag een loon- of bonusbeleid uit te werken op maat van jouw onderneming.

Ja, ik wil graag een gesprek met een hr-expert over loonoptimalisatie en een bonusbeleid voor mijn onderneming