Telewerken, de nieuwe norm?


> ondertitel komt hier

03/07/2020

Werken van thuis uit. We deden het massaal de voorbije maanden, en dat verliep over het algemeen erg goed. Thuiswerken is here to stay. Waarmee moet je als werkgever rekening houden als je structureel thuiswerk mogelijk wil maken?

Een betere balans tussen werk en privéleven, betere concentratie en minder files op de baan. Drie grote voordelen aan thuiswerken. Nochtans hielden veel werkgevers lange tijd de boot af. De voorbije maanden leerden ons dat thuiswerken in heel wat gevallen toch interessant kan zijn.

Occasioneel thuiswerk vs. structureel thuiswerk

Occasioneel thuiswerk hoef je niet te formaliseren. Het gaat dan over uitzonderlijke momenten, zoals in een geval van overmacht (een staking) of door persoonlijke omstandigheden (een doktersbezoek). Gebeurt thuiswerken met een vaste regelmaat, dan spreken we over structureel thuiswerken.

In dat laatste geval zal je thuiswerken (of telewerken) moeten opnemen in een bijlage bij het arbeidsreglement. Belangrijk: structureel thuiswerken is geregeld via cao 85, maar gebeurt altijd op vrijwillige basis.

Maak duidelijke afspraken

Goede afspraken maken goede vrienden. Dat geldt ook in een professionele context.  Zorg voor een minimum aan structuur en neem de regels op in een thuiswerkpolicy: bv. waar je medewerker kan werken (thuis, in een satellietkantoor), welke materialen hij daarvoor nodig heeft en of je als werkgever tussenkomt in de kosten die je werknemer maakt (elektriciteit, internet, materiaal).

Een vergoeding voor thuiswerk is niet verplicht, maar kan op verschillende manieren: door forfaits of een tussenkomst voor het gebruik van eigen laptop en/of internet.

Let op voor dubbele vergoedingen, zoals de vergoeding woon-werkverkeer. Die zet je bij telewerken stop.

Bespreek ook wanneer een werknemer beschikbaar moet zijn, of hoe hij zijn beschikbaarheid communiceert naar collega’s.

Niks dan voordelen?

Telewerk is een belangrijke troef in de war for talent. Maar hoe hou je de betrokkenheid en het engagement van medewerkers vast als iedereen thuis werkt? De korte ontmoetingen aan de koffiemachine, de babbeltjes in de gang en het ‘even blijven hangen’ na een vergadering vallen weg.

Waak dus zeker over de bedrijfscultuur en zorg ervoor dat je medewerkers de kans krijgen om elkaar regelmatig op kantoor te ontmoeten: plan geregeld meetings en communiceer frequent met elkaar. Vraag af en toe hoe het met je medewerkers gaat, want dat zie je niet altijd online.

Je zal als werkgever je werknemers moeten vertrouwen. Je leiderschapsstijl evolueert van een eerder controlerende naar een meer coachende functie. Ook dat vraagt wat tijd.

Het is daarom aan te raden om in de beginfase maar een beperkt aantal dagen telewerken toe te laten, of om te werken met een testgroep. Zo kan je uitproberen en bijsturen zonder dat je grote aanpassingen moet doen.

Wil je thuiswerk integreren in je onderneming? Zoek je naar een manier om flexibel werken mogelijk te maken voor al je medewerkers? Onze experts beantwoorden al je vragen over thuiswerken en begeleiden je graag bij de uitrol ervan.

Ja, ik boek een kennismakingsgesprek met een hr-expert